29/03/2024

Френско семейство експлоатирало като робиня 11-годишна негърка

Френско семейство държало девет години африканско момиченце от Мали като домашна робиня. 11-годишното дете трябвало да готви, да чисти и да пере, съобщи Франс прес.  За това мъжът и жената бяха осъдени от парижки съд на по две години условно и 93 хиляди евро обезщетение.  

Семейството признало, че през 1997 година вкарало нелегално във Франция роденото в Мали момиченце. Тогава детето, което се казва Рози, било на 11 години. Тя трябвало по 15 часа на ден да работи в къщата им в парижко предградие и да се грижи за децата. Рози никога не е ходила на училище.

„От сутрин до вечер трябваше да чистя всичко – подовете, таваните, колата“, заяви пред съда Рози. „В събота и неделя трябваше да гладя по четири коша пране“.

В началото разрешавали на момичето да се храни със семейството, но един ден децата се оплакали, че им мирише на почистващи препарати. „След това трябваше да се храня в кухнята“.

Жената дори я удряла, съобщава днес. „Мога да правя с теб каквото поискам“, й казала още в началото.

Пред съда съпругата, която също е родена в Мали, признала, че семейството на Рози я изпратило при нея във Франция, за да й намери съпруг и да й осигури „по-добро бъдеще“, отколкото в родината. А не можела да запише Рози в училище, защото не говорела френски. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *