23/04/2024

Водолази откриха в Балтийско море шампанско на 200 години

Няма как при тази находка водолазът да не е щастлив

Гмуркачи откриха в потънал кораб в Балтийско море 200-годишно шампанско, което вероятно е най-старото пенливо вино, годно за пиене. 

Това предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Шампанското е прекрасно на вкус, каза инструкторът гмуркач Кристиан Екстрьом след консултация с енолози.

Има 98 на сто сигурност в датирането и марката на виното – около 30 бутилки „Veuve Clicquot“, може би изпратени от френския крал Луи Шестнайсети до Русия.

Потъналият кораб е на 55 метра дълбочина до Аландските острови – архипелаг между Швеция и Финландия. Ако бъде предложено на търг, виното може да достигне цена над 50 000 евро за бутилка, ако тапите не са повредени и ако бъде доказана автентичността му, посочва АП. Ако се докаже, че наистина става дума за вино от времето на Луи Шестнайсети, цената може да скочи до няколко милиона евро, смятат енолозите.

Виното се е запазило благодарение на липсата на светлина и на постоянната ниска температура, отбелязва Франс прес. Проби от сензационната находка са изпратени в лаборатории във Франция. В понеделник е свикана среща на експерти с представители на автономните власти на Аландските острови, за да се реши кой има право на собственост над потъналия кораб – Швеция или Финландия, добавя АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *