28/03/2024

Възторжени фенове посрещнаха Пиронкова на летището

Талантливата пловдивчанка Цвети ПиронковаГордостта на България Цвети Пиронкова се прибра вкъщи, предаде Novsport.com. С полет от Лондон българката и нейното семейство кацнаха на летище София около 23,30 часа.  На ВИП-а на аеропорта 50-ина фенове, опънали транспарант „Благодарим ти, Цвети. Гордеем се с теб“, очакваха появата на нашето момиче.

Преди това обаче полуфиналистката на „Уимбълдън“ даде пресконференция за редицата български медии, чакащи да чуят първите нейни думи на родна земя след успеха на „Уимбълдън“.

„Не знам защо преди не се получаваше да мина втори кръг, а сега стигнах полуфинал. Може би не съм била достатъчно готова психически и физически. Самата аз съм изненадана, че стигнах до тази фаза. Мислех, че мога да стигна до 3-и кръг, но не чак дотук“, заяви в началото Цвети.

Един от най-интересните мигове за 22-годишната Цвети е била и срещата й с легендата Мартин Навратилова. „Тя дойде при мен преди мача с Винъс Уилямс и пожела успех и на двете. Вече, мисля, че ме познават по-добре в „Ол Инглънд Клъб“. Но все пак аз участвам в Тура вече от 5 години и би трябвало да знаят повечето хора, че аз съм тенисистка, която може да поднася изненади“, каза благородно усмихната пловдивчанката.

Тя посъветва всички млади тенисисти винаги да имат желание да играят тенис, никога да не се отказват и да бъдат упорити.

Друг интересен факт около Пиронкова е бил жилищният проблем в Лондон. Цвети е запазила хотел за няколко дни, явно смятаща, че няма да продължи и във втората фаза на турнира. Когато проблемът станал сериозен, тя помолила за помощ президента на Българската федерация по тенис Стефан Цветков, който чрез българското посолство й уредил апартамент в „Кенсингтън парк“.

Пиронкова е получила вчера поздравления по телефона от президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов и министъра на спорта Свилен Нейков. На пресконференцията отново бе поставен въпросът за изграждането на Национална тенис база.

Вицепрезидентът на БФТенис Георги Крумов заяви, че този проблем задължително трябва да бъде решен в най-скоро време и да се търсят отговорните фактори защо това не се получава.

Накрая майка й Елисавета и баща и Кирил получиха плакети от капитана на националния отбор за Купа „Дейвис“ Огнян Илиев. Самата Пиронкова пък получи голяма златна купа, а скулпторът Ставри Калинов поднесе статуетка на богинята Нике.

След пресконференцията Цвети напусна залата и раздаде автографи на всички желаещи, крещящи „Цвети,Цвети“, пред входа на ВИП-а. Ауди А8 с пловдивска регистрация чакаше внучката на художника Енчо Пиронков пред аеропорта. Днес Цеци ще бъде приета в кметството на Пловдив от Славчо Атанасов, а после вероятно ще мине и през кортовете на ТК „Локомотив“, за да се види със своите приятели, познати и поддръжници.

В следващите няколко дни Пиронкова ще си почине и след това започва тежки тренировки, за да защити името, което си създаде в последни десет дни.

Единственият проблем идваше от длъжностните лица и полицаите на ВИП-а на летище София, които нямаха никаква идея как да се справят с големия приток на автомобили от различните медии и създадоха истински хаос сред колегите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *