29/03/2024

За трети път България попада под робство – този път – на банките

Мастити финансови специалисти със световно реноме стигнаха до извода, че банките в България плуват по-добре в кризата, от колкото трезорите в Европа. На това мнение са шефът на агенция за рейтинг „Фич” Майкъл Стайнбарт,както и Тони Либек, който представлява Международния валутен фонд в България. Нищо че не погасяваните и не обслужвани заеми у нас растат лавинообразно и вече са стигнали стряскащата сума от близо 5 милиарда лева. И въпреки нея родните банки цъфтят и връзват. И това съвсем не е някаква измама с цел постигането на по-далечни стратегически цели във вид на печалба. 

Почти 100 процента от банките в България не са български. Те са собственост на чуждестранни инвеститори. В такъв случай изниква веднага логичния въпрос: как така тези банки в България стоят непоклатимо пред световното финансово цунами, а същите тези банки – майчините им дружества в чужбина, го закъсват яко? Отговорът не е труден: Тук чуждестранните инвеститори идват с едничката цел да съдират по няколко кожи от всеки. Тук лихвите върху кредитите са такива, че всеки потребител или всеки фирмаджия в една Германия ще хвърли топа още в офиса на банката, като чуе, че подобно на пресъпниците – нелегални лихвари, те искат върху отпуснатия заем 12-15- дори 19 и косур процента лихва. И тутакси се ще откажат и от потребителските, и от бизнес намеренията си.

Но българите кандисват, защото дори едно такова елементарно благо, като автоматичната пералня например, не могат да си купят без да бъдат поробени с кредит от някоя банка…И това не е всичко, банките ти засмукват пари във вид на всевъзможни такси – за разглеждане, за одобряване и т.н.  И обърнете внимание: те си ЗАПАЗВАТ правото да надуват лихвения процент още, при по-необичайни условия. И вече неведнъж се възползваха от това си право върху едни и същи отдавна изтеглени заеми. Това се вика спазване на договор!

 Но защо пък точно базираните в България задгранични трезори да не скубят до голо, като благодарение на това, че си нямаме държава! Нали виждат как същото правят мобилните оператори, доставчиците на ток, на вода, на отопление? Грабят, и грабят и грабят. И стоят много стабилно. И си вземат заплати от 10 бона нагоре месечно? Държава на неограничените възможности – това е България. Тук зора е докато натрупаш от грабежи първия милион. После парите ти започват бурно да се размножават и няма кой да те спре…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *