29/03/2024

След 30 години населението на България ще е с 1,5 милиона души по-малко

България бавно, но сигурно се превръща в пенсионерска държаваДо 2040 г. населението на България ще намалее с още 1,5 млн. души, съобщи председателят на НОИ Христина Митрева. По думите й тогава 46 % от населението на страната ни ще бъде на възраст над 65 години. Пенсионерите ще се увеличат с 400 000 души в сравнение с 2010 г.

Демографският проблем е един от основните, който стои пред пенсионната система у нас, допълни Митрева. Решението е да се насърчава заетостта сред младите хора и по-дългото оставане на пазара на труда.

Най-обсъжданият вариант за промени в пенсионната система е да се увеличи осигурителният стаж за жените до 37 г. и за мъжете до 40 г. от 1 юли догодина. В момента средният осигурителен стаж за пенсиониране при жените е 35,8 г., а при мъжете – 38,5 г, припомня БГНЕС. В този вариант се предвиждат и бонуси за хората, които предпочетат да останат на пазара на труда след придобиване на правото за пенсиониране. Само за една година разходите за пенсии са се увеличили с 680 млн. лева, въпреки че през 2010 г. не е имало увеличение, допълни Митрева.

Според нея осигуряването на финансова стабилност на пенсионната система също е сериозен проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *