29/03/2024

За година Кобурга спастрил милионче към сметките си

Откакто е в България на Симеон му върви на богатство. Гората - нека си плаче!

Близо един милион лева са се наляли по сметката на Симеон Сакскобургготски за една година време. Това става ясно от имотната декларация на бившия премиер. Той има влог в чужбина в евро, чиято левова равностойност е 4 224 908 лв., пише в данните за 2009 г. Освен това държи още 519 628 лв. в различни български банки. Година по-рано Симеон е описал 3 595 187 лв. в задграничен трезор. От декларацията обаче не става ясно откъде царя е спечелил колосалната сума.

В същото време бившият му ортак от тройната коалиция Ахмед Доган чинно е вписал хонорара си от 1 млн. лева, който взе като консултант на проекта „Цанков камък“.

Цената на услугите на експремиера Сергей Станишев е далеч по-скромна – той е изкарал едва 12 бона от хонорари. 10 бона от заплати пък е спестил президентът Георги Първанов.

Властта спря да купува апартаменти, вили и коли. Управляващите масово спестяват от заплати и кътат бели пари за черни дни, коментира Стандарт. Това става ясно от имотните декларации на кабинета, които  публикува Сметната палата. Графите за нови придобивки в почти всички документи са празни. Дали заради кризата или по други причини, министрите и висшите чиновници в правителството не инвестират в собственост.

Ипотеката над родната къща на премиера Бойко Борисов е изплатена и заличена, показва декларацията на министър-председателя. Генерала финансира предизборната кампания на ГЕРБ. Заедно с Цветанов той тегли кредит, като даде залог къщата в Банкя. Идеята бе, влизайки в парламента, партията на Борисов да получи субсидия от държавата, с която да бъде погасена ипотеката. Това очевидно се е случило, защото тежестта от 440 хил. лева вече е премахната от имота. Спестяванията на премиера са 14 484 лв. – от заплати. Като кмет той получаваше месечно малко над 1700 лв., а на „Дондуков“ 1 се разписва срещу заплата от 3287 лв.

Вицепремиерът Цветан Цветанов също е заличил ипотеката върху свои имоти, с която тегли кредит за партията. За миналата година той не е обявил никакви придобивки. МВР шефът има само един влог в размер на 5140 лв. В миналата си декларация е записал, че притежава шест апартамента в София, три от които са в съсобственост със съпругата му Десислава.

Къща с двор за 2,15 млн. лв. във Вашингтон е декларирал другият вицепремиер Симеон Дянков в декларацията си. 17 483 лв. са наличните средства на финансист номер 1, а в чужди банки той държи 132 хил. долара. Дянков обаче плаща ипотечен кредит от малко над половин милион долара. Той притежава и 49% в Екопроект Априлци в Ловеч, както и акции в чужди компании.

1500 лв. за харчене има от заплати и пенсии министърът на отбраната Аню Ангелов. Той къта в банка за черни дни 7700 лева.

Правосъдната министърка Маргарита Попова е декларирала 73 077 лв. и 40 483 евро в трезор. За миналата година е заработила 105 424 лв. извън заплатата си. 2376 лева е получил от наеми за цялата година социалният министър Тотю Младенов. За 2009 г. той няма никакви допълнителни придобивки. Най-новото попълнение на министерския екип – шефката на здравното ведомство Анна-Мария Борисова дели цялата си собственост с мъжа си Стефан Кривошиев. Те имат апартамент с гараж от 160 кв. м и 33 кв. м магазин. Във френска банка държат 23 000 евро. Притежават и една трета от Център за клинични изследвания. Личните пари в трезор на Борисова са 12 000 лева.

Освен министерската заплата, Вежди Рашидов си докарва нелош доход от лихви. Миналата година неговата фирма „Рашидов“ ЕАД предоставила заем от 150 218 лв. Лихвите по него са 45 569 лв. Отделно министърът е декларирал 6800 лева лихви по депозити, които са му налични.

Близо 2 млн. лв. е събрал на сметка строителният министър Росен Плевнелиев през 2009 г. По-голяма част от средствата са върнати от компаниите, в които е имал дялове. Парите са допълнителни парични вноски, с които министърът е кредитирал дейността на компаниите, каквото право има по закон. През 2009 г. Плевнелиев е получил като дарение 4 имота в село Баня, община Разлог.

Просветният шеф Сергей Игнатов е пуснал уведомление вместо декларация, което значи, че през миналата година няма промяна в имотното му състояние. Със същия статут са дипломат номер 1 Николай Младенов, икономическият шеф Трайчо Трайков и спортният министър Свилен Нейков. Транспортният министър Александър Цветков има спестени кеш 4500 лева от заплати. В банка той държи други 16 бона, спечелени от трудов договор. Той е декларирал пред Сметната палата и 38703 доходи извън заеманата длъжност. Екоминистър Нона Караджова е описала само спестявания от заплати от около 14 000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *