29/03/2024

Коте извървя 3 хил. км за две години, за да намери стопаните си

Котките очевидно са много по-умни, отколкото сме склонни да им признаем

Котарак измина невероятното разстояние от  3 хиляди километра, докато търсеше своите стопани. Пътешествието е отнело на животното две години, съобщава РИА Новости.

Стопаните на котарака Карим – 52-годишната Равиля Хаирова и 46-годишният Лев Кондратиев, се преместили от узбекския град Гулистан в руския Лиски преди две години. Но така и не се решили да вземат със себе си своя питомец. Мислели, че Карим няма да издържи тридневното пътуване с влак.

Те дали котарака на съседката си, но буквално на следващия ден животинчето изчезнало. А след две години Равиля видяла любимеца си на един от пазарите в Лиски.

„Случи се чудо! Отидох на пазара и там в краката ми се завтече измършавял и изтощен котарак. Не можах да повярвам на очите си – това беше нашият Карим! Той ме позна и отговаряше на името си. Аз бях в шок. Бързо го гушнах, хванах такси и така се прибрахме у дома. По пътя го разгледах внимателно – муцунката, окраската, петната на лапичките – това беше нашето коте“, разказва развълнуваната Равиля.

„Много съм слушала за способностите на котките да намират своя дом дори на големи разстояния, но нашият Карим, мисля, би всички рекорди – изминал е 3000 км! – добавя жената. – Навярно му е помогнало някакво седмо чувство. Хората не разбират тази загадка“.

Равиля признава, че котаракът е кръстен на президента на Узбекистан Ислам Каримов. „Може би затова нашият котарак е толкова умен“, шегува се тя.

Миналата година подобен случай имаше и в Австралия, където котката Клайд пропътува огромно разстояние, за да намери стопаните си, които заминали за остров Тасмания.

Котката изминала 4 хиляди километра, включително и пролив и била намерена в североизточната част на континента.

Тогава за намирането на животинчето помогна фактът, че собствениците му поставили микрочип, чрез който е било проследено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *