25/04/2024

И седнали да се питат защо така превъртяват хората напоследък

Само до преди няколко месеца Международният валутен фонд /МВФ/ излъчваше анализ след анализ и послание след послание – все в една посока: как Източна Европа и най-вече България и Румъния здравата ще я закършат и ще тръгнат да се давят в световната криза. И най-важното- как без заеми от МВФ-то не могат да изплуват. Сега един представител на МВФ-то за България и Румъния Бас Бакер взе да пее друга песен: как България се измъква от кризата и колко много са се срутили някои други държави от Източна Европа.

Да прощава много човекът от МВФ, но не е прав. България е в криза още далеч преди Втората световна война. За всичките тези десетилетия е имало само няколко години що-годе просветление. Толкова, колкото да полъже изнемощелия от грабителства и оскотелия от немотия българин да се набарбальока до козирката с кредити. Иначе не би могъл да си осигури за себе си и децата си дори една мизерна и течаща при всеки дъжд панелка над главата. Без кредити не може да си купи дори телевизор от най-евтините, камо ли пералня, за да не се поддържа чист като първобитните хора.

И това са работещите българи – бедни, експлоатирани, ограбвани с взевъзможни данъци и такси от собствената си държава, в която парите потъват като в черна дупка. Ограбван безмилостно и от работодателите си, на които само автопарковете и палатите им струват десетки и десетки милиони. Няма лошо – могат да правят бизнес, нормално е да богатеят. Но същите тези хора изпадат в истерия, ако са принудени да дадат на някой смешната заплата от 500 евро например,  на която в България се радва една шушка наемници. Всички други са далеч под тази летва. Но сега работодателите уволняват поголовно, режат заплатите до степен, в която хората не могат да нахранят дори децата си както трябва.

България  е в състояние на постоянна криза. Повсеместна. Тя не засяга само шепа хора. Забелязвате ли как полека лека светът започна да полудява? Някой превъртял и заклал детето си, запалил къщата си, заедно с челядта си, стрелял на месо в офиса си и погубил сума ти народ, защото е съкратен, а не може да си изплаща кредитите и не може да живее по никакъв друг начин, освен като говедо.

И всичко това заради алчността на банкери и финансисти, на които само бонусите към заплатите им са от 100 милиона нагоре.

Макар да се  нарича Международен валутен фонд, макар и малко по-особена наистина, но МВФ-то си е една банка. И когато някой пише доклади и анализи, когато дава препоръки на правителствата, които си играят си милиардите на хората, пред носа му се размахва един сладък морков във вид на мазен бонус към още по-мазната му заплата.

А после – защо превъртяват хората…От сиромашия и от несправедливости най-вече. Те и болестите от тук идват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *