18/04/2024

Диетолози: Чрез храните и напитките можем да опазим сърцето си здраво

Яжте по 5 порции плодове или зеленчуци дневно, те помагат
в борбата срещу атеросклерозата и действат като антиоксиданти в организма, съветват диетолози в сайта Лекар.

Консумирайте пълнозърнест хляб всеки ден! Диета, включваща 3 или повече порции дневно от него, както и храни от житни и зърнени култури, ръжени крекери, кафяв ориз, може да намали риска от сърдечно заболяване с 30%.

Откажете се от мазнината и това ще помогне на холестерола! Намалявайки общото количество на мазнините (особено на наситените), ще понижите количеството на холестерола и нивото на мазнини в кръвта. Когато заместите наситените с ненаситени мазнини, ще увеличите нивото на добрия холестерол за сметка на лошия в кръвта. 

Ограничете солта! Намалявайки количеството на консумираната сол (7 г дневно за мъже и 5 г дневно за жени), ще помогнете на кръвното налягане да не бъде с високи показатели. 

 Внимавайте с алкохола! Когато се поема в големи количества, той разрушава мускулите на сърцето, увеличава кръвното налягане и е предпоставка за наднормено тегло. Но консумирането на алкохол в умерени количества ще защити сърцето, особено за мъжете след 40-годишна възраст и за жените след периода на менопауза.

Поддържайте здравословно тегло. Ако намалите излишните килограми, ще спомогнете за добрата работа на сърцето и ще успеете да поддържате кръвното си налягане в нормални граници, препоръчват специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *