20/04/2024

Десетгодишен вундеркинд върти собствен бизнес в Благоевград

Давид Давидов

Той е само на 10 години, но вече е собственик на фирма. Никога не е рано да станеш бизнесмен. Правилото важи за петокласника Давид Давидов от Благоевград. Малчугана вече го канят на бизнес форуми, на които прави презентация на фирмата си. На такова събитие в Софийския университет врели и кипели в бизнеса мъже съвсем сериозно се обръщали към него с „Господин млад предприемач“.

Това обаче по никакъв начин не главозамайва талантливото момче. Защото то е достатъчно заето със своите идеи и инициативи. Не се уморява да се заема с най-различни предизвикателства. Нищо чак толкова необичайно за Давид, който на 3,5 години вече можел да чете. Тръгнал на училище, когато станал на 5,5 години. Сега е в един клас с деца, които са 2 години по-големи от него. Но това няма как да е проблем за може би най-младия собственик на фирма у нас.

Петокласникът, който учи в Трето основно училище в града, завъртя бизнес в интернет. На 21 януари тази година създал фирмата си „DSD Creations“, а всичко за нея може да научите на сайта www.dsdcreations.net. Мотото на невръстния бизнесмен е: „Изобретяваме, но не прекаляваме.“ Давид е управител, собственик и метеоролог. Първи помощници и негови подчинени са майка му Валентина Стоилова и баба му Спасуна Божкова. Валя е личен шофьор на „боса“ и снабдител във фирмата.

„Всичко се развива повече от добре. Средно по 20 души влизат в сайта всеки ден. Целта ми не е печалбата. За мен най-важно е да помагам на хората и да защитавам природата“, твърди Давид. Той прави метеорологични прогнози, карти на определени обекти. Инициира различни анкети и конкурси, пише Стандарт. През месец април бе обявил надпревара за текст на тема „Моята България“ за ученици от 4, 5 и 6 клас. Откакто е измайсторил сайта, става всяка сутрин в 6,00 часа, за да обновява метеорологичната прогноза. От съвсем малък проявява интерес към енциклопедиите, а не към книжките с приказки.

„За мен са важни точните неща. Искам да знам факти, да правя географски карти. Подарих една такава на мама за нейния имен ден през 2005 година. От едната страна бе България, а от другата – Слънчевата система. От миналата година е интересът ми към прогнозиране на времето. Ще стана метеоролог“, отсича петокласникът.

Фирмата предлага екохимикалки в три варианта – мини, класик и макси, както и еколепило. Бройката „Eco Pen“ струва 1 лев и се прави за около половин час. „Майсторят се от клончета на храст, издълбаваме ги вътре, поставяме пълнител, залепваме го с еколепило, което е от смола, и екохимикалката е готова“, обяснява технологията Давид. Той, майка му и баба му си плюли здраво на ръцете преди време, за да осигурят цели 300 химикалки. Екопродуктите били поръчани за информационен форум във Варна на 30 май, организиран от фондация „Искам бебе“. Там Давид не пропуснал да представи фирмата си.

Самият той е нещо като талисман на неправитествената организация, твърди майка му Валя. Синът й е прекалено емоционален: „Ще ми се да е по-спокоен, по-търпелив. Да има повече приятели. Защото, когато си различен, невинаги другите са добронамерени към теб. Никога не съм му оказвала натиск. Баща му също. Даваме му шанс сам да направи своя избор“, обяснява майката.

А младият бизнесмен добре помни най-важния урок на родителите си: „Бъди добър и се грижи за здравето си!“ 10-годишният ученик много обича природата. Част от акциите му са свързани точно със защитата и опазването на околната среда. През лятото задължително гостува за дълго време при баба си Спасуна в село Блажиево. Там заедно отглеждат зеленчуци. Забавно му е да полива градината, да копае рамо до рамо с възрастната жена. 

Обича да пътува, с майка му са обиколили почти цяла България.
Предпочитат местата, в които се усеща българският дух – манастирите, Арбанаси, Велико Търново. Всяко лято отдъхват на морето в стария Созопол.

Хобито му е да чете енциклопедии, да разглежда и прави географски карти. Ежедневно следи движението на облаците из цяла Европа и Северна Африка чрез сателитите. Преценява какви ветрове духат
дали облаците са дъждовни, за да направи прогнозите си за времето.

Яд го е, че му се налага да спи. „Губи се ценно време, в което мога да свърша нещо полезно, но няма как да мина без сън“, споделя 10-годишният хлапак. В училище няма никакви проблеми с историята, а грижи му създава понякога математиката. Отлично се справя с английския език. Петгодишен започнал уроци по пиано. После се отказал, наскоро отново се захванал с музиката.

Не използва думата „мразя“. С едно изключение. „Мразя чалгата. Това е кофти култура. Лошото е, че на много млади хора с 2 см чело им „пише“: „Слушам чалга“. Жалко за тях. Аз слушам всякаква друга музика, предимно обаче рок“, твърди Давид.    

Петокласникът разкрива, че рекламира други фирми на своя сайт срещу символични суми. 5 лева е таксата на месец, а за цели две години сумата е едва 90 лева. „Вече три фирми платиха за по две години и се събраха 270 лева. Искам да си купя специален апарат, който измерва всички компоненти на времето, но струва 360 лева“, разкрива младият бизнесмен.

Почти сигурно той ще продължи образованието си след 7-ми клас в Американския колеж в София. Но дотогава има доста време, в което ще „роди“ още куп интересни идеи и инициативи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *