29/03/2024

Адвокат Екимджиев вкарва в съда Община Пловдив заради замърсения въздух

Адвокат Михаил Екимджиев

Правозащитници ще заведат дело срещу община Пловдив заради мръсния въздух на Пловдив, стана ясно вчера. Класацията на Италианския национален статистически институт за 30-те най-замърсени града в Европа бе оповестена в сряда.

Ако данните се потвърдят, ще заведем колективен иск срещу общината, обяви адвокат Михаил Екимджиев – учредител на Асоциацията за европейска интеграция и защита правата на човека. Най-уязвими от мръсния въздух са децата, напомнят правозащитниците. Непочистените улици, калта и прахът са основна причина за влошаване на различни белодробни заболявания при малчуганите, казват медиците.

Търсят се и частни експертизи дали прахът от непочистените улици е основна причина за влошаване на екологичната обстановка. В момента асоциацията търси контакти с различни екологични организации, които също могат да се присъединят към иска. Любопитно ми е как ще се докаже, че общината има вина за мръсния въздух, учуди се ресорният зам.-кмет Александър Константинов. Засега фактите сочат, че 80 оцента от замърсяването се дължи на автомобилния трафик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *